OVAJ BEZVREMENSKI KOMAD ZRAČI ELEGANCIJOM I PROFINJENOŠĆU

Svilena-košulja

Zbog svog delikatnog materijala i jednostavnih krojeva svilena košulja postala je sinonim za eleganciju. Ovaj klasik može obogatiti svaku kombinaciju i dobrodošao je u mnogim ormarima. Nije nepoznato da je svilena košulja omiljena poslovnim ženama. Prirodna prozračnost ugodno je svojstvo materijala. Ona odolijeva zubu vremena i premašuje trendove koji se brzo mijenjaju i bilo da se radi o radu uživo ili video sastanku, uvijek iznova djeluje profesionalno.

Pri odabiru radne odjeće dolazi do dileme – kako izgledati profesionalno i elegantno, bez žrtvovanja estetike i stila. Rješenje? Svilena košulja. Osim što je laka za održavati, prilagodljiva je svačijem stilu i ukusu, kako bi se na profesionalan način mogla izraziti osobnost ili čak raspoloženje. A uz to i odlično izgleda. Različitih boja, krojeva i dodataka, bila je i ostala ‘top krpica’ i osnova ženske garderobe.

Klasik koji ne izlazi iz mode

Svilena-bijela-košulja

Svila ima dugu povijest, a priča počinje još u Kini, gdje je pod prijetnjom smrtne kazne bilo zabranjeno iz zemlje iznijeti gusjenicu ili jajašca dudovog svilca. Sredinom šestog stoljeća dva su redovnika ipak uspjela prokrijumčariti jajašca bizantskom caru Justinijanu. Čak i današnji, ‘europski’ dudovi svilci potječu od prokrijumčarenih jajašaca. Zbog svojeg prirodnog načina proizvodnje i što materijal nije tretiran opasnim kemikalijama poput pesticida ili herbicida smatra se jednom od kvalitetnijih tkanina kroz koju koža može slobodno disati. Svila je omiljena i zbog snažnog vlakna otpornog na kidanje pa se može računati na njenu kvalitetu godinama.

Način proizvodnje svile nije se promijenio te ona i danas ostaje materijal kojemu se iznova vraća u poslovnim ili svečanim prilikama. Izgledom i teksturom odiše elegancijom. Svilena košulja siguran je i jednostavan odabir u svakodnevnim poslovnim situacijama te je njome teško pogriješiti. Postala je ‘must have’ poslovnog stila.

Jednostavno održavanje i sušenje na zraku

Svilena-ljubičasta-košulja

Održavanje ovog profinjenog materijala nije zahtjevno, unatoč njegovoj delikatnosti. Najbolje bi bilo prati ju kratko i ručno pri temperaturi vode od otprilike 30 stupnjeva s blagim šamponom. Svila se lako suši pa je dovoljno objesiti ju na vješalicu i osušit će se prirodnim putem. Dapače,  sušilice za rublje bi ju mogle oštetiti. Može se koristiti i blagi program u perilici rublja, a mnoge moderne perilice imaju i poseban program namijenjen svili. Glača se okrenuta naopako.

Idealne svilene košulje možemo pronaći i u izradi domaćih dizajnera, kao što je primjerice Sanela Škorput, dizajnerica i vlasnica Botuna, zagrebačkog modnog ateljea specijaliziranog za poslovne žene. Botun, smješten na adresi Jablanska ulica 50, ponos je Rudeša. Sanela je prva i najveća obožavateljica svile. Svojim svilenim košuljama redovito upotpunjuje svoj poslovni stil, a pomaže i drugim ženama pronaći vlastiti modni izričaj.